Művészet határok nélkül

MADI ART PERIODICAL No. 6.
Művészet határok nélkül

Írta: Dárdai Zsuzsa   

SAXON-SZÁSZ János (H) festménye

Jelen kiadványunk a „Művészet határok nélkül” alcímet viseli. Az alcím tartalmában azt a vágyunkat fejezi ki, hogy a megváltozott történelmi valóságban is (EU) perspektívát nyissunk az absztrakt-geometria mint gyűjtőfogalom körébe tartozó művészeti alapvetések között.

A hatvan éve meghirdetett nemzetközi MADI csak a kilencvenes évek elejétől van jelen Magyarországon. Alapítványunk az elmúlt tizenkét évben hetven magyar és nemzetközi tárlaton adott teret a mozgalomba bekapcsolódó művészeknek, mestereknek és tanítványoknak, miközben a „2Határok nélküli művészet” akarva akaratlan átjárja a műtermeket, iskolákat. Művészeti periodikánkkal átjárást biztosítunk a különböző országok művészei között, kulturális cserekapcsolatokat építünk, és fesztiválokon, „mobil kiállításokon” mutatjuk be a folyamatosan gyarapodó Mobil MADI Múzeum anyagát. Ennek köszönhetően a magyarországi geometrikus művészet a kilencvenes évek elejétől „politikai döntés nélkül ” újra benne van Európában, benne van a világban.

Az alapítók, a kurátorok, a fesztiválszervezők, a kiállítás-rendezők, folyóirat-szerkesztők, és munkatársak mind-mind „kultúrfusiban” dolgozunk a „köz”, azaz „kicsi országunk” naggyá tételéért. Többszörösen hálátlan feladat, hiszen kemény ellentámadások, presztízsharcok, hatalmi féltékenységek kereszttüzében tesszük ezt.

Valamit nagyon jól tudhatunk – ha ilyen heves az ellenállás. Elcsökevényesedett világunkban az a valami talán a jóságba, szépségbe, a művészet erejébe vetett hitünk. „A művészet a világ megváltoztatásának politikai eszköze” (Jean Arp). De ehhez szerencsére nem kell egyetlen politikai pártba se belépni, egyetlen érdekcsoporthoz se dörgölőzni, ügyeskedni, lobbizni, aggódni az érvényesülésért. Művészként és művészetszervezőként, individuumként és társadalmi lényként, egyszerűen tenni kell a dolgunkat úgy, mint eddig. Esetleg még jobban. És akkor az ellenséges indulatok – mint a hajnali harmat a felkelő Nap melegének hatására – kényszerítő erővel felszívódnak, észrevétlenül eltűnnek, hogy teret nyerhessen az egymás iránti objektív megbecsülés, kollegális tisztelet és tolerancia.

A MADI No6 e gondolatok jegyében szerkesztődött. Európa különböző pontjain merültünk alá a művészet mélytengerébe, hogy geometrikus gyöngyszemeket pörgessünk a napvilágra.

Kiállítások, gyűjtemények, galériák, intézmények, szabadiskolák értékteremtő, értékmegőrző, értéket közvetítő valóságáról közvetítünk, miközben példát közlünk a határok nélküli létezés művészetéről is.