mobileMADImobil – mobileMADImobil – mobileMADImobil

MADI ART PERIODICAL No. 7.

mobileMADImobil – mobileMADImobil – mobileMADImobil

Írta: Dárdai Zsuzsa   

Vincenzo MASCIA (I)

Mozgás körül keringő fogalmak. Képzőművészeti tárgyhoz kötöttek. Műalkotások. Mozognak, vibrálnak, cikáznak, forognak, rezegnek, ütődnek, zenélnek, repülnek. Gondolkodj, elmélkedj, teremts, kutass!

Mi van elrejtve az anyagban, mi van elrejtve az agyakban? Az agysejtek között formálódik az elképzelés és valamely energiahordozó: fény-szél-nap-elektronika-mechanika-mágnes segítségével „a létbe hívódik”, a mű. Azt mondják nincs új a Nap alatt – bár minden ember egyszeri és megismételhetetlen valóság. Melyik állítás az igaz? Ha ez utóbbi, akkor az ember lett légyen cipész, anya, művész vagy tudós, életével,  az általa megélt „minden”  felmutatására kap lehetőséget. Erre van meghívása.

Természetesen az elődök nyomvonalán halad korunk művésze is, aki egyszerre felemelő és terhes örökséget hordoz, Duchamp, Naum Gabo, Pevsner, Schöffer, Calder, Moholy-Nagy (sőt Leonardo!) és a többiek – megannyi zseniális alkotás lenyomata bizsergeti gondolatait. Talán nehezen vergődik át könnyebb megoldások csábításain, mégis, csak saját talentuma kiaknázásával juthat el önmagához.

Három kiállításon – Mobil1 Mobil2 Mobil3 -, három városban – Párizs-Győr-Pozsony – követhetjük nyomon a világ különböző pontjairól összegyűjtött műalkotások tükrében az alkotó ember fantáziáját, találékonyságát, küszködését, a nyomában járó összetett, elmélyült figyelmet igénylő munkafolyamatot, és a megszülető könnyed örömobjekteket , amelyek a befogadót felfedezésre, játékos részvételre ösztönzik. A mi Harasztynk (H) izgalmas mozgáskombinációk megjelenítésére képes „Kabócájától”, az olasz anarchista művésznő Zorzi egyvonalas, nagyítólencsével megmozgatott minimalista ötletéig ível a változatos alkotások sora. A különböző művészi gondolatokat kifejező módszerek ütköztetésével a mozgás és nyugalom, a sokrétűség és egyszerűség harmonikus egységet alkot.

A 2005. év a mozgó-művészet iránt érdeklődő szakembereknek, alkotóknak és rajongóknak igazi csemegékkel szolgált. A Mobil1Mobil2Mobil3 olyan rendkívüli kiállítások mellett szerepelhetett az európai palettán, mint a strasbourgi Kortárs Modern Művészeti Múzeum „L’oeil Moteur” / A motorszem: Optikai és kinetikus művészet 1950-1975címmel tavasztól őszig látható tárlata, vagy a DADA kiállítás a párizsi Pompidou Központban. Nekünk magyaroknak ráadásul szolgált, hogy ebben az évben emlékezhettünk a 100 éves,  Tamkó Sirató Károlyra, a „Dimenzionista manifesztum” megalkotójára (amelyet lapunkban közlünk), és vele egyidős kortársára, József Attilára, aki előtt egy kiállítással tiszteleghettünk.

(A szerkesztők)