Nicolas Schöffer

MADI ART PERIODICAL No. 7.

Nicolas Schöffer

Kalocsa, 1912 – Párizs, 1992

Festő, szobrász, városrendező, építész és teoretikus. Schöffer a XX. század második fele legfontosabb művészeinek egyike volt. Nem a műkereskedelemnek dolgozott, ezért kevésbé ismert a többieknél. Életét a művészet alapkérdéseit érintő kutatásoknak szentelte. Városi léptékben gondolkodott, vissza akarta adni korunk emberének az életöröm érzését, olyan városok megteremtéséről álmodott, amelyek menedéket nyújthatnak az embereknek a vizuális és auditív szennyezés ellen.

A kibernetikus művészet atyja, tehát interaktív, ahogy ma mondanánk. Jövőbe tekintő művészetet akart létrehozni, nem múlt idézőt, olyan művészetet, amely közvetlenül segíti az embereket abban, hogy felismerjék a bennük szunnyadó alkotóerőt.

Kiállítások, interjúk, előadások, filmek, tanítások, monumentális szobrok, és 10 kiadott könyv a tanúi a művésznek és kivételes munkásságának.

Schöffer Múzeum

(6300 – Kalocsa, Szent István király út 76.)

Nicolas Schöffer (Schöffer Miklós) 1979-ben a teljes életművét bemutató anyagot adományozott szülővárosának. A város akkori vezetői megvásárolták, és a múzeumi céloknak megfelelően átalakították a család hajdani házát.

Dargay Lajos – Schöffer volt tanítványa és munkatársa, a Múzeum igazgatója – állította össze az állandó kiállítás anyagát, amely a térdinamikai alkotásoktól a legutolsó, kibernetikusan vezérelt művekig teljes áttekintést ad a világhírű képzőművész munkásságáról. (A teljes gyűjtemény 46 darabból áll.)

A múzeum közelében áll a CHRONOS 8. kibemetikusan vezérelt 27 méteres Fénytorony is.

A múzeum anyaga jelentősen gazdagodott, amikor Éléonore Schöffer, a művész özvegye 1995-ben francia nyelvű könyvtárat alapított az intézményben.

A múzeumban évente 2-3 alkalommal időszaki kiállítást rendeznek kiemelkedő kortárs művészek alkotásaiból. Ugyanakkor 1983-tól hagyománnyá vált a Nemzetközi Schöffer Szemináriumok kétévenkénti megrendezése is. Ezeken a találkozókon a kinetikus-kibernetikus művészet nemzetközi nagyságai, művészettörténészek, írók, költők, zenészek vesznek részt.

www.olats.org/schoffer