MADI Múzeum Sobralban

MADI ART PERIODICAL No. 7.

MADI Múzeum Sobralban

Írta: Jean Branchet

Museu MADI Sobral (BR)

Egy újabb MADI Múzeum megnyitóján vehettünk részt, 2005. július 5-én, Brazíliában, a Ceara Államhoz tartozó Sobralban. Ceara Állam az Atlanti óceán északkeleti részén fekszik, fővárosa Fortaleza, a turistaparadicsom. Fortalézától 235 kilométerre, nyugatra található a második legnagyobb város, Sobral.

Jaildo Marinho Párizsban élő brazil Madi művész a nemzetközi mozgalom nevében néhány évvel ezelőtt kapcsolatba lépett a sobrali városvezetéssel, akik nagy megtiszteltetésnek tartották a megkeresést, és örömmel fogadták a városnak adományozott nemzetközi MADI gyűjteményt.

Museu MADI Sobral (BR)

Felépítették a Múzeumot, vállalták a működési költségeit és a szoborpark folyamatos gyarapítását.

A MADI Múzeum a város szívében, az Acaraú folyó mellett kapott helyet, egy hajó formájú kecses betonépületben, amelynek homlokzatát üveg borítja. A múzeumot körülvevő zöld terület MADI szabadtéri szoborpark lesz. Jelenleg három nagyméretű szobor, Bolivar, Jaildo Marinho és Emanuel Araujo alkotása készült el.

A MADI Múzeum mellett a város másik kuriózuma az 1999 nyarán létrehozott Napfogyatkozás Múzeum, amely pontosan azon a helyen épült, ahol az 1919-ben bekövetkezett teljes napfogyatkozást Einstein tudós-csoportja vizsgálta. Az itt felállított expedíciós központok megfigyelésének eredményei és a kísérletileg is igazolt tények alapján Albert Einstein először fogalmazta meg a relativitás-elméletet.

A Múzeum építésze: Campelo Costa
Igazgató: José Guedes

Írta: Jean Branchet

www.sobral.ce.gov.br