Szimmetria Fesztivál 2006

MADI ART PERIODICAL No. 9.

Szimmetria Fesztivál 2006

Írta: Darvas György

International Symmetry Association (ISA)

Budapest, augusztus 12-18.

Nemzetközi Szimmetria Egyesület 2006 augusztusában másodízben rendezett Szimmetria Fesztivált Budapesten. A Fesztivál tudományos és művészeti programok sorozatát foglalta magában. A művészeti programok társrendezője a Nemzetközi Mobil MADI Múzeum Alapítvány volt, a kiállítások kurátorai és rendezői Dárdai Zsuzsa és Saxon Szász János voltak.

Ezeknek a fesztiváloknak egyik fő célja, hogy a szimmetria jelensége és fogalma közvetítésével  művészeket és tudósokat hozzon össze egy fedél alatt. Tapasztalataikkal, ötleteikkel inspirálólag hatnak egymásra, kölcsönösen felhasználják alkotó munkájukban az egymástól látottakat, hallottakat.

A Fesztivál eseményeire Budapest több pontján, illetve Győrben került sor. A művészeti rendezvények részben folytatásai voltak a 2006. májusában, Moszkvában elkezdődött supreMADIsm fesztivál eseménysorozatának.

Az Európa Kongresszusi Központ termeiben és aulájában zajlottak a tudományos rendezvények és itt került megrendezésre az Ars (Dis)Symmetrica ’06 kiállítás, valamint az Origami kiállítás, utóbbi a Magyar Origami Társasággal közösen. Előbbinek több, mint egy évtizedes hagyománya van Budapesten. Művészeti irányzattól függetlenül bemutat mindenféle alkotást, amely valamilyen kifejezési formában kapcsolatot teremt tudomány és művészet között, és amelyben a – tágan, általánosított értelemben vett – szimmetria valamilyen formája szerepet játszik. Modellektől (pl. Erdély Dániel) számítógépes animációkon át (O. Zouni) nagyméretű vásznakig (John A. Hiigli) számos különböző műfajú alkotás került bemutatásra:

* ARS (DIS)SYMMETRICA ’06 (Lobby, Europe Convention Center (Hárshegyi u. 5-7., Budapest): N. Czegledy, R. Guardans, D. Erdély, T. F. Farkas, C. Farsi, J. Hiigli, A. Segalini, S. Kabai, S. Bérezi, G. Gévay, J. Karsai, L. Szilassi, T. Pataki, F. Kiziltepe, H. Laronne, A. Morein, J. Vasserchuk, O. Zouni, J. Sz. Saxon

* ORIGAMI AND SYMMETRY (Lobby, Europe Convention Center, Budapest): R. Apte, D. Brill, V. Floderer, J. Homewood, J. Laing, T. Pataki, M. Pinzuti, J. Vasserchuk, B. Villányi

A 2006-os fesztivál kiemelkedő művészeti eseménye Fájó János és tanítványainak reprezentatív kiállítása volt Mester és tanítványai címmel, a Light and Loft galériában. A kiállításra a Fájó János vezette művészeti szabadiskola fennállásának 30. éves évfordulója alkalmából került sor, az elmúlt háromévtized legtehetségesebb tanítványainak munkáiból válogatva. A kiállítás megnyitásakor előadásokra is sor került.

A K.A.S. Galériában HYPERCROSS címmel John Hiigli (New York) geometrikus, nagyméretű vásznai kerültek bemutatásra.

A Szimmetria Fesztiválhoz kapcsolódott Orosz István életmű-kiállítása az Ernst Múzeum összes termeiben, Felhők Poloniusnak címmel, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia számos vezető személyisége és a fesztivál összes résztvevőjének jelenlétében Hargittai Magdolna akadémikus nyitott meg.

Végül a győri MADI Galériában zárult a képzőművészeti események sorozata, Marian Drugda válogatott műveinek VARIABILITY kiállításával.

A zenei események sorában megemlítendő T. Tchouvileva, G. Caglioti és G. Ramme számítógéppel segített produkciója a látott és a hallott „színes és zenei” élmény összekapcsolásáról, E. Pimenta vetítéssel kísért számítógépes kompozíciója, valamint Fekete Kiss Sándor – élőben előadott – performansza.

CONCERTS -PERFORMANCES (Room Nizza, Europe Convention Center, Budapest)

* FUTURISM AND CHROMATIC ARCHITECTURES OF MUSIC IN SPACE-TIME DVD PERFORMANCE: G. Caglioti, G. Ramme, T. Tchouvileva

* MUSICAL PERFORMANCE DEDICATED TO PAUL ERDŐS: E. D. M. Pimenta

* MUSICAL PERFORMANCE, MUSIC OF SPHERES: S. Fekete-Kiss

MADI Gallery (West Hungarian Research Institute, Centre of Regional Studies of the Hungarian Academy of Sciences, Liszt F. út 10., Győr)

* HOMMAGE Á KASSÁK: L. Sáry

Egész estét betöltő különleges szakmai esemény volt Ivan Ladislav Galeta két experimentális kisfilmjének vetítése (Water polo és Wal(l)zen), amelyeknek a koncepcióját és szerkesztési elveit maga a művész mutatta be, az ő munkásságát pedig Beke László ismertette részletes előadásában.

A Szimmetria Fesztivál előadásainak jelentős része foglalkozott művészet-tudomány kapcsolatokkal, illetve a szimmetria szerepével a művészeti és a design oktatásban, (www.symmetry.hu)