MADI Múzeumhíd projekt 2000

MADI ART PERIODICAL No. 2.

MADI Múzeumhíd projekt 2000

„A mozgás az élet legfontosabb jellemzője, térben és időben zajlik. MADI Múzeumhíd projektünkkel megkísérelünk hidat emelni térben a különböző népek és kultúrák között, időben pedig a századok és évezredek között.”
(Saxon)

André STEMPFEL (F) 1992

A millenniumhoz kötődő európai léptékű, a MADI szellemiségében megfogalmazott Múzeumhíd projekt előtörténete, megvalósulásának elképzelése és menete.

Munkacímek

Híd-múzeum, MADI-HÍD-Múzeum, Múzeumhíd, Híd a III. évezredbe, EURO-MADI-HÍD, MADI-Híd Centrum, Híd-Múzeum 2000, MADI MÚZEUMHÍD 2000

Győri kapcsolódási pontok

Az 1995-ben Győrött megrendezett nemzetközi MADI Fesztivál eredményeként jelentős nemzetközi képzőművészeti gyűjtemény került Magyarországra, s mobil MADI Múzeumként kereste helyét Győrben. A győri székhelyű MADI Alapítvány – amely később célprogrammal és kibővített nemzetközi kuratóriummal átalakul Nemzetközi Mobil MADI Múzeum Alapítvánnyá – gondozza a múzeumi anyagot. 1997 júniusában szándéknyilatkozatban fordultunk Győr városához egy, a geometrikus képzőművészet bemutatásával foglalkozó nemzetközi Múzeumhíd létrehozása végett. Rosta S. Csaba, a Múzeumhíd építészeti koncepciójának elkészítésével megbízott győri építész közreműködésével lefolytatott számos előtárgyalás, bizottsági meghallgatás és lakossági fórum eredményeként Győr Megyei Jogú Város Közgyűlése 1997. december 18-án megtartott ülésén szándéknyilatkozatban (467/1997. XII.18. KGY sz.) kötelezte magát arra, hogy a város belterületén, a Rábca folyó felett elhelyezkedő Pinnyédi-hidat Nemzetközi MADI Múzeum, a MADI szellemiségével megfogalmazott étterem és művészeti bolt létrehozása céljából a győri székhelyű MADI Alapítvány használatába adja.

Milan DOBEŠ (SK) 1989

A MADI nagy jelentőséget tulajdonít a múzeumnak: a művészet templomának, szent helynek tartja, amely puszta létével szembeszáll a műkereskedelem pénzéhes világával, megakadályozza az értékek eltűnését, és közkincsként megismerhetővé teszi azokat a publikum számára. A MADI szellemiségének inkább egy konstruktív ipari környezet, a szokásos belvárosi kiállítóterektől távolabb eső inspiratív közeg felel meg. Így esett választásunk a gyönyörű természeti környezetben fekvő, felújításra váró, a gépjárműforgalom elől elzárt pinnyédi Rábca-hídra.

A Múzeumhíd elképzelésünk szerint a következő tereket foglalja magában: múzeum, időszaki kiállítótér, a MADI szellemiségében és design-jával megfogalmazott étterem – beleértve annak berendezését, az evőeszközöket, a szalvétákat, az ételek formázottságát stb. -, továbbá művészeti bolt és könyvtár, melyekben kaphatók, illetve hozzáférhetők lesznek a modern művészeti irányzatokat bemutató albumok mellett sokszög alakú, színes, hajtogatott, sajátos tipográfiával életre keltett MADI kiadványok is -, és végül a technikai részek, irodák, raktárak stb. A Múzeumhíd átadásának időpontja a millenniumhoz kötődően 2000-ben várható.

Az önkormányzat pozitív döntésének birtokában 98-ban felkértük a szakminisztériumok minisztereit, dr. Lotz Károlyt és dr. Magyar Bálintot, hogy legyenek ezen európai léptékű projekt fővédnökei, valamint dr. Beke László művészettörténészt, a budapesti Műcsarnok igazgatóját, a művészeti fővédnöki tisztségre.

Nemzetközi MADI Múzeumhíd Alapítvány
(Párizs – Győr – Budapest)