MADinfo

MADI ART PERIODICAL No. 5.
MADinfo

Ars (Dis) Symmetrica ’03
Mobil MADI Múzeum
2003

KOVÁCS Tamás László (H) Untitled II. 2003

A MADI art periodical ötödik lapszáma jelentős részben foglalkozik a művészetet és a tudományt szorosan összekapcsoló szimmetria jelenségével. Ennek apropóját a Budapesten, ez év augusztusában megrendezett nemzetközi Szimmetria Fesztivál adta, amely az állandóság és a változás szintézisét jelölte meg tematikájául. Az Ars (Dis)Symmetrica 03 középpontjába ezúttal a Mobil MADI Múzeum gyűjteményéből rendezett tematikus kiállítás került, a Millenáris Park központi épületében.

A New York-i Guggenheim Múzeum Frank Lloyd Wright tervezte, spirális folyosóval övezett központi terére emlékeztető kiállítótér ideális környezetet biztosított a XX. század geometrikus irányzatait forradalmasító MADI-nak a Mozgást, Absztrakciót, Dimenziót, Invenciót együtt megjelenítő művészek munkáinak. Ezzel párhuzamosan a Millenáris Fogadó Padlásgalériájában neves magyar geometrikus mesterek és meghívott külföldi alkotók szimmetria vonatkozású művei kerültek bemutatásra. Többek között John Hiigli New York-i képzőművész hatalmas méretű vásznon megfestett poliéderes modelljei, akit olyannyira megragadott a MADI felszabadító ereje, hogy a fesztiválra készített és a tengerentúlról repülőgéppel ideszállított óriási vászonfestményét a Mobil MADI Múzeumnak ajándékozta, majd miután hazatért, a szabad geometria tanulmányozásába és MADI szellemiségű képek festésébe kezdett.

A kiadvány második részében a Mobil MADI Múzeum vándorlásairól tudósítunk: a Kassák és a MADI ma pozsonyi fesztivál (No. 4) és a Párizsi Magyar Intézet hasonló című bemutatója után jött az idei nyár nagy eseménye a Millenárison (No. 5), amely 2004 januárjában Nyíregyházán, a Városi Galériában folytatódik; majd megrendezésre kerül a BudapestMaubeugeBrüsszel kiállítássorozat (No. 6), amely a kelet-közép-európai országok EU-csatlakozására reflektál; 2005-ben pedig a szervezők reményei szerint az absztrakt geometria szülővárosában, Moszkvában landol a MADI, és erről a hetedik számban kapnak majd ismertetőt az érdeklődők. Jelen kiadványunk hasábjain a Nemzetközi Mobil MADI Múzeum anyagából közlünk válogatást.

(Szerk.)